Борбата с властта в българската хазартна индустрия

Борбата с властта в българската хазартна индустрия

На фона на големи промени в законите за хазарт в България, най-влиятелната фигура в сектора, Васил Божков, бизнесмен-милиардер, футболен бос и бивш собственик на наскоро национализираната Национална лотария, е изправен пред депортиране от Обединените арабски емирства след неотдавнашния си арест.

Божков, е обвинен в няколко престъпления, сред които ръководи организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци. Международна заповед за ареста му е издадена на 29 януари, след като той избяга от България.

Арестът му може да се разглежда като постижение за новия главен прокурор Иван Гешев, който встъпи на поста едва в началото на тази година.

Прокурор Гешев нареди и ареста на министъра на екологията Нено Димов след водна криза в град Перник.

Проблемите на Божков започнаха в средата на януари, когато лидерът на десния съюз на Обединени патриоти в парламента Валери Симеонов предложи промяна на законите за хазарт, за да национализира Националната лотария, която, въпреки името си, беше частен бизнес.

Лотарията е изключително печелившо предприятие, като наскоро ръководителят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова заяви, че през 2018 г. българите са похарчили милиард лева (половин милиард евро).

На 23 януари парламентът прие измененията и започна разследване на делата на лотарията. Прокуратурата сега разследва дали лотарийните награди всъщност са били изплащани на хората на фона на подозрения, че това не се е случило.

На всичкото отгоре данъците, които бяха избягвани през последните години, възлизат на „повече от половин милиард лева (около 250 милиона евро)“, според Георги Начев, директор на Държавната финансова инспекция.

Арестът на Божков в ОАЕ бе последван от натоварен уикенд за прокуратурата: съдът реши да остави в ареста бившия председател на комисията по хазарта на парламента Огнемир Митев, който беше задържан по-рано.

Междувременно настоящият председател на комисията по хазарта Александър Георгиев, който беше арестуван във Виена на 1 февруари и който призна, че е инициирал схеми за подпомагане на Божков, беше освободен под гаранция от 40 000 долара.

Преди ареста си Божков даде рядко интервю, като се оплака от пропагандна атака в нацистки стил по негово име.

„Изглежда, че отново живеем във времето на Гьобелс, всичко, което ни заобикаля, е пропаганда“, каза той на 30 януари.

Той добави, че иска да се прибере в България, но каза, че след хода на главния прокурор, той се “страхува да се върне”.

„Ако се върна, вероятно щях да бъда арестуван незабавно и кой знае какво ще стане с мен“, каза Божков.

По-рано той осъди национализацията на лотарията, като заяви, че това ще нанесе огромни щети.

„Неконституционното спиране на лотарията ще има сериозно въздействие върху много други бизнеси, които са част от процеса, и върху 40 000 души, които са пряко част от бизнеса“, заяви той за българската служба на Радио Свободна Европа на 22 януари.

Известен с прякора „Черепа“, Божков е роден през 1956 г. във Велинград и завършва математика в Университета за национално и световно стопанство в София.

Той беше известен на службата за държавна сигурност на Комунистическа България за своите хазартни дейности още през 1985 г., когато те все още бяха незаконни. Кариерата му започна след смяната на режима с верига обменни пунктове, а след това той се разшири в хазартната индустрия през 90-те години, както и в строителството на пътища и футбола.

От 1999 г. до 2006 г. той е собственик на футболния клуб ЦСКА София, а през март 2019 г. става собственик на основния съперник на ЦСКА – Левски София. Сегашното му положение оставя въпросителни за финансовото бъдеще на Левски.

През 2006 г. Божков става и шеф на Националната асоциация по шах.

През 2011 г. името му се споменава в дипломатически кабел от американското посолство в София, публикуван от WikiLeaks, който се фокусира върху връзките в България между бизнеса и организираната престъпност.

От 2004 г. също запалено събира изкуство. В деня преди ареста му, полицията нахлула в софийската му вила и конфискувала огромната му колекция от около 3000 произведения. Фактът, че произведенията на изкуството са били натъпкани в торбички, предизвика безпокойство сред изкуствоведските критици и кураторите относно запазването им.

Според Фондация Тракия, която се грижи временно за колекцията, цялата документация на произведения на изкуството е непокътната. Част от колекцията сега се съхранява в Националния исторически музей.

Полицията също започна да изброява всички произведения на изкуството в Nove Holdings, основната компания на Божков, но засега, без да ги мести.

Очаква се скоро повече информация за екстрадирането на Божков от ОАЕ в България, което може да се окаже бавен процес.

Lost Password